• Bacchetta pitää tänään torstaina Helsingin yliopistolla esitelmän, jossa keskusteluun osallistuu myös UPM:n edustaja.
  • Bacchetta arvostelee hankkeen vaikutuksia ympäristölle ja demokratialle – metsäyhtiö on kiistänyt väitteet hankkeen haitallisuudesta.
  • Aktivisti tapasi eduskunnassa kansanedustaja Anna Kontulan (vas), joka sanoo IL:lle pitävänsä selluhanketta ongelmallisena.

Uruguaylainen kirjailija ja toimittaja Víctor Bacchetta, 76, on ollut Suomessa vasta muutaman tunnin, mutta hän on jo ehtinyt viilettää suoraan lentokentältä Helsingin yöelämään sekä kiiruhtaa aamuvarhaisella eduskuntaan poliitikkoja tapaamaan.

– En tullut tänne syyttämään suomalaisia siitä, mitä Uruguayssa tapahtuu, sillä se on meidän vastuullamme. Haluan kuitenkin levittää täällä tietoisuutta aluevaltauksesta, joka maassamme on meneillään, hän sanoo Iltalehdelle.

Bacchetta viittaa suomalaisen metsäteollisuusyhtiö UPM:n tuoreeseen päätökseen rakentaa Uruguayhin maailman suurin sellutehdas, josta tulee maassa yhtiön toinen lajiaan. Bacchetta on aktiivinen toimija pienessä mutta laaja-alaisessa liikkeessä, joka vastustaa sellutehtaan rakentamista henkeen ja vereen.

– Tämä ei ole ensimmäinen sellutehdasprojekti Uruguayssa, mutta se on paljon aiempia vahingollisempi ja vaarallisempi sekä ympäristölle, taloudelle että yhteiskunnalle. Mielestäni tämä on kolonialistinen projekti, hän lataa.

Latinalaisen Amerikan siirtomaahistorian vuoksi kolonialismi on voimakkaita tunteita herättävä leima, joka on helppo lyödä ongelmallisiksi koettujen länsimaisten valtioiden ja suuryhtiöiden otsaan. Kolonialismisyytökset ovat raikuneet pääkaupunki Montevideon kaduilla jo pidemmän aikaa.

Tänään torstaina Bacchetta pitää Helsingin yliopistolla julkisen esitelmän otsikolla UPM Uruguayssa: Sijoitus kestävään tulevaisuuteen vai kolonialismia? Paikalle on kutsuttu metsäyhtiön edustaja vastaamaan Bacchettan syytöksiin.

Víctor Bacchetta on yksi UPM:n sellutehdashanketta Uruguayssa vastustavan liikkeen hahmoista. Anna Jousilahti

Pitkän linjan aktivisti

Bacchetta ei ole ensimmäistä kertaa julistamassa taistelua maansa hallitusta ja kansainvälisiä suuryhtiöitä vastaan. Jo nuorena insinööriopiskelijana 1960-luvulla hän oli aktiivinen poliittisissa opiskelijajärjestöissä, jotka kampanjoivat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymysten ympärillä.

– Se oli sosiaalisesti ja poliittisesti erittäin intensiivistä aikaa Uruguayssa. Melko pian tulin jättäneeksi insinööriopinnot kesken ja omistauduin journalismille, hän muistelee.

Syvä talouskriisi synnytti noina vuosina pieneen eteläamerikkalaiseen valtioon suuren määrän poliittista epävakautta ja yhteiskunnallista levottomuutta. Vuosikymmenen lopulla opiskelijoiden ja oppositioryhmien mielenosoitukset äityivät rajuiksikin mellakoiksi, kunnes sotilasvallankaappaus rauhoitti tilanteen rautasaappaalla.

Poliittiset aktivistit ja toisinajattelijat joutuivat diktatuurin aikana ankaran sensuurin ja vainon kohteeksi, ja Bacchetta lähti useiden aikalaistensa tavoin maanpakoon. Hän kierteli Latinalaista Amerikkaa 15 vuoden ajan, työskennellen toimittajana Argentiinassa, Chilessä, Brasiliassa, Meksikossa ja Kuubassa.

Palattuaan demokratisoituneeseen Uruguayhin 90-luvun alussa Bacchetta keskittyi yhä enemmän ympäristökysymyksiin. Hän alkoi kirjoittaa aiheeseen liittyviä kirjoja ja oli perustamassa koko mantereen kattavaa ympäristöjournalistien verkostoa.

– Ympäristökysymyksiä pitää käsitellä monialaisesti yhdistämällä ne poliittisiin, taloudellisiin, sosiaalisiin ja kulttuurillisiin kysymyksiin. Kaikkien näiden näkökulmien täytyy tulla esille, sillä ympäristöstä koostuu koko elämämme, hän tiivistää filosofiansa.

Bacchettan mielestä ympäristökysymyksiä täytyy käsitellä monista eri näkökulmista. Anna Jousilahti

Epädemokraattista?

Bacchetta analysoi siis myös UPM:n toimia Uruguayssa laajassa perspektiivissä. Hänen mukaansa UPM harjoittaa Uruguayssa ekstraktivismia, eli pääasiassa ulkomaisten yhtiöiden suorittamaa, ympäristöstä piittaamatonta luonnonvarojen louhintaa.

– Erityisesti UPM:n suuret eukalyptuspuuplantaasit kuluttavat tärkeimpiä luonnonvarojamme eli vettä ja hedelmällistä maaperää. Uruguay on pieni maa, joten tämä toiminta vaikuttaa ympäristöömme suuresti.

UPM on kategorisesti kiistänyt väitteet ympäristöhaitoista, painottaen toimintansa vastuullisuutta ja esittäen sen tueksi tutkimuksia muun muassa olemassa olevan sellutehtaansa vaikutuksista.

Lisäksi UPM sanoo investoivansa tuotantoketjussaan vahvasti paikallisiin yhteisöihin talouden, koulutuksen ja työllisyyden saralla. Bacchetta on tästäkin väitteestä epäluuloinen, haukkuen suunnitelmia teollisten siirtokuntien rakentamiseksi.

– UPM yrittää tällaisella holhoamisella hallita konflikteja, joita sen toiminta aiheuttaa. Me Uruguayssa uskomme, että kehityksen pitää tapahtua julkisena projektina, ei yksityisen yhtiön ehdoilla. UPM loukkaa tätä perinnettä meidän hallituksemme tuella.

Hänen mukaansa presidentti Tabaré Vázquezin vasemmistohallitus on kiertänyt maan lainsäädäntöä muun muassa solmiessaan investointisopimuksen julkistamatta sen sisältöä maan parlamentille sekä pimittämällä julkisiksi kuuluvia asiakirjoja.

Bacchetta on esimerkiksi taannoisten kiisteltyjen kaivoshankkeiden kohdalla pyrkinyt saamaan käsiinsä asiakirjoja, joiden kuuluisi lain mukaan olla julkisia. Tätä projektia hän on nyt jatkanut UPM:n saralla.

– Erästä asiakirjaa etsiessämme soitimme presidentin kansliaan, jossa meille vastattiin, ettei heillä ole lupaa julkistaa UPM:ään liittyviä dokumentteja. Meillä on tämä puhelu nauhalla.

Suurin kritiikki kohdistuukin maan omaan hallitukseen, jonka Bacchetta näkee toimineen hankkeessa epädemokraattisesti.

– UPM sanoo, että he ovat tehneet sopimuksen Uruguayn demokraattisesti valitun hallituksen kanssa. Se ei kuitenkaan riitä, jos hallitus ei toimissaan noudata demokraattisia lakeja ja periaatteita. Silloin toimintaa täytyy vastustaa.

Suomessa vieraileva Bacchetta pitää sellutehdasta ongelmallisena sekä ympäristön että demokratian kannalta. Anna Jousilahti

Viesti poliitikoille

Varhain keskiviikkoaamuna Bacchetta tapasi eduskunnassa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan Anna Kontulan (vas), joka on harvoina suomalaisina päättäjinä ollut seuraamassa tilanteen kehittymistä.

– Suomalaisten pitäisi olla kiinnostuneita Suomi-kuvasta maailmalla, koska se vaikuttaa suoraan meidän bisneksiin. Jos UPM:llä on Uruguayssa maineongelma, Suomella on siellä maineongelma, ja se voi vaikuttaa vientiimme koko Latinalaisessa Amerikassa.

Hankkeen ongelmakohtina Kontula näkee muun muassa nopeasti ja halvalla tuotettavan sellun ilmastovaikutukset sekä yhtiölle myönnetyn investointisuojan seuraukset Uruguayn itsemääräämisoikeudelle.

– Tällaisia sopimuksia ei ole mahdollista liikesalaisuuksia loukkaamatta käsitellä demokraattisessa päätöksenteossa, vaikka kysymys on Uruguayn näkökulmasta koko maan suurimmasta investoinnista, jonka pitäisi luonnollisesti kuulua demokratian piiriin, hän näkee.

Keskeisin kysymys Kontulan mukaan on, pitäisikö sellua enää ylipäätään tuottaa tavalla, joka aiheuttaa ilmastonmuutosta vauhdittavia suuria hiilidioksidipäästöjä. Vallitsevan talousjärjestelmän puitteissa hän ei kuitenkaan pidä UPM:n toimintaa poikkeuksellisen tuomittavana.

– UPM ei ole mikään erityisen suuri rikollinen siihen nähden miten nämä asiat maailmalla yleisesti hoidetaan, pikemminkin päinvastoin.

Myös Bacchetta mainitsee Suomi-kuvan pääasiallisena syynä sille, miksi Suomen kansalaisten ja poliitikkojen kannattaisi kiinnostua siitä, mitä kotimainen suuryhtiö maailmalla tekee.

– UPM yrittää välittää suomalaisille kuvaa siitä, että sen toimet hyödyttävät uruguaylaisia, mutta meidän mielestämme tämä ei ole totta. Haluamme saattaa tämän näkökulman suomalaisten tietoon, ja luotamme siihen, että he muodostavat oman mielipiteensä asiasta.

Haastattelun päätteeksi siirrytään ottamaan valokuvaa UPM:n pääkonttorin eteen. Rakennuksen ikkunassa lukee: ”Metsä rikastuttaa elämääsi”.

Kuultuaan käännöksen iskulauseesta Bacchetta kurtistaa kulmiaan.

– Lukeeko siinä ihan oikeasti niin? Okei...

Víctor Bacchetta esiintyy Helsingin yliopistolla tänään torstaina kello 16–19. Paikalla vastaamassa Bacchettan puheenvuoroon on UPM:n edustaja sekä suomalaisia tutkijoita. Yleisölle avoin tilaisuus järjestetään osoitteessa Yliopistonkatu 3, luentosalissa Porthania II.