"Olemme sen tuleville sukupolville velkaa, että luontokato pysäytetään nyt" – Metsäliike siirsi mielenosoitukset Aalistunturilta kaupunkiin

Kolarin Aalistunturilla leiriä pitäneet aktivistit jatkavat mielenilmaustaan tänään Rovaniemellä. He vaativat Aalistunturin alueen suojelemista ja metsähallituksen hakkuiden keskeyttämistä.

Aktivistit osoittavat mieltä nyt Rovaniemellä Metsähallituksen toimiston edessä Rovaniemellä.
Anni Tolppi,
Kati Siponmaa

Kiista Kolarin Aalistunturin alueella sai alkunsa, kun joukko Metsäliikkeen aktivisteja pysäytti Metsähallituksen hakkuut tammikuun puolivälin tienoilla estämällä pääsyn hakkuualueelle. Metsähallitus toteuttaa Aalistunturin ympäristössä harvennushakkuita, vaikka aluetta on esitetty kansallispuistoksi.

Metsähallituksen metsätalouden aluejohtaja Samuli Myllymäki korostaa, että hakkuita ei tehdä arvokkailla luontokohteilla.

– Aalistunturin eteläpuolella tehdään harvennuspainotteista metsänkäsittelyä. Aalistunturi on suojeltu alue, jossa me emme toimi, hän sanoo.

Myllymäen mukaan hakkuualueella on voimakas vanha metsätaloushistoria.

Metsästä kaupunkiin

Metsäliikkeelle Metsähallituksen perustelut eivät riitä, vaan he vaativat, että hakkuut on lopettava kansallispuistoksi kaavaillulla alueella.

Metsäliikkeen edustajien mukaan Aalistunturilla on edelleen mielenosoittajia paikalla, mutta varsinaista mielenosoitusta siellä ei ole käynnissä.

Neeta Murtomäki ja Anni Manninen metsäliikkeestä kommentoivat mielenosoitusta Metsähallituksen toimipisteen edessä, jossa Murtomäki oli jopa viettänyt yönsä teltassa.

– Vähän oli puhuria. Poliisi kävi katsomassa yöllä, mutta totesi sitten, että jatkakaa unia.

Myös Metsähallituksen aluejohtaja Samuli Myllymäki oli ehtinyt käydä tervehtimässä aktivisteja.

Anni Manninen sanoo, että mielenosoitus haluttiin tuoda kaupunkiin ja ihmisten ilmoille, jotta tietoisuus asiasta leviää. Murtomäki on samaa mieltä.

– Haluamme laajentaa. Uudellamaalla Lapinjärvellä on vastaanvanlainen menossa ja tämä on koko Suomen asia, ei ainoastaan Aalistunturin asia. Toivomme, että Aalistunturilla ei hakata ennenkuin kansallispuistoaluehakemus on käsitelty.

Kaksikko haluaa mielenosoituksella ennen kaikkea saada aikaan keskustelua siitä, onko metsänhoito tätä päivää.

– On kuvaavaa, että nyt suojellaan talousmetsää. Luonnontilaista metsää ei ole tarpeeksi. Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon ja se on meidän tehtävä pysäyttää se nyt, Murtomäki sanoo.

– Metsähallitus hoitaa meidän metsiä ja haluamme, että ne säilyvät tuleville sukupolville. Ei voi tietää, mikä pieni laji on sellainen, jonka katoaminen katkaisee kamelin selän, hän jatkaa.

Anni Manninen muistuttaa, että luonnolla on itsellään arvo ilman että ihmiset voisivat siitä hyötyä.

– Maailma muuttuu, metsätaloudenkin on pakko muuttua sen mukana, Manninen sanoo.

Keskustelua on hyvä käydä

Metsähallituksen metsätalouden aluejohtaja Samuli Myllymäen mukaan kaikenlainen keskustelu on tervetullutta. Hän kertookin keskustelleensa aktivistien kanssa.

– Mielenkiinnolla odotan, miten he tämän päivän hoitavat.

Myllymäen mukaan viimeisten viikkojen aikana ei ole mitään sellaista tullut esille, mikä pakottaisi Metsähallituksen pysäyttämään hakkuut.

– Mehän teemme yhteensovittamista jatkuvasti, se on meidän normaali työtä. Voimme tukea toimillamme monimuotoisuutta ja estää ilmanmuutosta.

Myllymäki toivoo rakentavaa keskusteluilmapiiriä aiheen ympärille.

– Me olemme niin avoimia kuin pystymme, vaikka osa asioista on liikesalaisuuksia.

Mitä talousmetsien suojeluun tulee, niin Myllymäki sanoo heidän seuraavan omistajan tahtotilaa ja sitoutuvan niihin.

Katso suoran verkkolähetyksen tallenne tästä:

Edit. Artikkelia on päivitetty klo 12:35

Aiheesta aiemmin:

Metsäliikkeen aktivistien mielenilmaus jatkuu Aalistunturilla – “Olemme paikalla niin kauan, että hakkuu-uhka poistuu”

Mielenosoittajat palasivat Aalistunturille ja aikovat jälleen keskeyttää hakkuut

Poliisi on ottanut kiinni kaksi Aalistunturin mielenosoittajaa, lopuista osa hajaantui metsään

Aalistunturin metsäkiista nostaa luontokadon torjunnan metsäkeskustelun kärkeen – elinkeinojen yhteensovittamisesta on väännetty pitkään

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 8.2. klo 23 saakka

Suosittelemme