Metsäliikkeen aktivistien mielenilmaus jatkuu Aalistunturilla – “Olemme paikalla niin kauan, että hakkuu-uhka poistuu”

Aktivistit valmistautuvat pitkään mielenilmaukseen. Aalistunturiin on tulossa uusia aktivisteja ensi viikonlopuksi.

Elokapinan mielenosoittajia Aalistunturissa tammikuussa 2023.
Mielenosoittajat keskeyttivät eilen Metsähallituksen hakkuut Aalistunturin suojelualueen lähellä Kolarissa. Paikan päällä on kymmenkunta mielenosoittajaa. Kuva: Elokapina
Jari Peltoperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsäliikkeen aktivistit vaativat Metsähallitusta luopumaan hakkuista, kunnes suojeluesitykset on käsitelty ympäristöministeriössä. Metsäliikkeeseen kuuluvat Greenpeace, Luontoliitto ja Elokapina. Kolarissa ei ole kuitenkaan ollut paikalla yhtään Greenpeacen aktiivia.

Aalistunturin suojelualuetta on esitetty laajennettavaksi ja sinne on ehdotettu kansallispuistoa.

Metsäliikkeen aktivisti Ida Korhonen kertoo, että tänään paikalla on kymmenkunta aktivistia, joista osa vaihtuu päivien mittaan.

– Ensi viikonlopuksi saamme tänne uutta porukkaa muun muassa Rovaniemeltä.

Ida Korhosen mukaan ainoa yhteys paikan päällä Metsähallitukseen on toistaiseksi eilinen erätarkastajan vierailu alueella.

– Erätarkastaja pyysi meitä poistumaan tieltä, joka johtaa hakkuualueelle. Olemme estäneet liikenteen talvitielle. Tosin meitä on hankala tavoittaa, muuten kuin tulemalla paikan päälle. Puhelut onnistuvat leiristä muutaman kilometrin päässä. Odotamme Metsähallituksen väkeä paikan päälle neuvottelemaan.

Ida Korhonen kertoo, että aktivistit ovat paikalla niin kauan, että hakkuu-uhka poistuu. Hän ihmettelee valtion toimintaa, kun se hakkaa metsää alueilla, joilla on suojeluarvoa ja kysyy mitä valtio aikoo nyt tehdä.

– Valtiovallan mukaan luontokato pitäisi pysäyttää vuoteen 2030 mennessä. Siihen on vain seitsemän vuotta aikaa. Silti yhä hakataan valtion mailla Aalistunturin kaltaisilla alueilla. Suojelua on kuitenkin helpointa tehdä valtion eli kaikkien yhteisillä mailla.

Huono puhelinyhteys alueelle hankaloittaa yhteydenpitoa

Metsähallituksen metsätalouden aluejohtaja Samuli Myllymäki kertoo, että metsäliikkeen aktivistit eivät ole olleet häneen vielä missään yhteydessä eikä hän aktivisteihin.

– Erätarkastajamme kävi eilen paikan päällä toteamassa, ketkä sulkivat talvitien ja miksi. Aamulla saimme ilmoituksen hakkuutyömaan koneenkuljettajilta, että paikalla on mielenilmaus ja työmaalle ei pääse. Tällä hetkellä tilanne on rauhallinen.

Samuli Myllymäen mukaan tällä hetkellä selvitetään tilannetta ja sen jälkeen mietitään toimenpiteitä.

– Tarkoitus olisi, että hakkuita päästäisiin jatkamaan mahdollisimman pian.

Metsähallitus aloitti Aalistunturin eteläpuolisella alueella puunkorjuun viime viikolla. Hakkuualue on kooltaan noin 400 hehtaaria. Se sisältää harvennuksia ja ylispuiden poistoa vakiintuneen taimikon päältä.

Samuli Myllymäki kertoo, että alueella on jo metsätaloushistoria olemassa eli siellä on jo aikaisemminkin toimittu. Myös alueen turvemaat on ojitettu.
Myllymäen mukaan alueella voidaan kuitenkin yhdistää monia eri tavoitteita metsätalouden toiminnassa.

– Pystytään korjaamaan puuta ja saamaan uusiutuvaa raaka-ainetta teollisuudelle, samalla saadaan lisättyä puuston kasvua ja sidottua hiiltä eli torjuttua ilmaston muutosta. Sitten sinne jätetään lukuisa joukko luontokohteita, joilla on luontoarvoja. Monimuotoisuutta tuetaan eli näitä kohteita ei hakata.

Samuli Myllymäki lisää, että monimuotoisuus otetaan huomioon myös varsinaisella hakattavalla alueellakin eli siellä jätetään säästöpuita ja kaikki kuollut puu säästetään.
Tänään aktivistien leirillä kävi poliisi, joka kehotti mielenosoittajia poistumaan alueelta.

Uutista on päivitetty 17.1.2023 klo 15.35 Samuli Myllymäen kommenteilla.

Edit 18.1.2023 kello 10.43: Juttuun on lisätty tieto siitä, että Kolarissa ei ollut paikalla yhtään Grenpeacen aktivistia.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 18.1. klo 23 saakka

Suosittelemme